LELEPLEZŐ - ORSZÁGKRÓNIKA - LEGNAGYOBB MAGYAR ALTERNATÍV FOLYÓIRAT

BOTRÁNYOS VALÓSÁGOK! A DÖBBENET, A KIJÓZANODÁS ÉS A REMÉNY LAPJA. A JÖVŐ TÖRTÉNELME. A LEGNAGYOBB MAGYAR ALTERNATÍV FOLYÓIRAT. Negyedévi ténymagazin.

 

Drábik János: Günter Grass lelkiismeretfurdalása

 

 

A Nobel-díjas német írót, aki az írókat, költőket és az irodalommal foglalkozó szakembereket tömörítő PEN-Klub németországi szervezetének a tiszteletbeli elnöke, nem fosztották meg ettől a tisztségétől a szervezet 2012. május 12-én tartott közgyűlésén. Szenvedélyes vita után döntöttek a közgyűlés résztvevői úgy, hogy az indítványt elutasítják. A közgyűlésen megjelent több, mint száz német író és költő megállapodott, hogy nem foglalkoznak Günter Grass nemzetközi vitát kiváltó versének tartalmi vonatkozásával.

A Nobel-díjas író „Amit el kell mondani" című versében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magát a nemzetközi ellenőrzés alól kivont Izrael, amely egyre több nukleáris fegyverrel rendelkezik, megelőző csapást fontolgat Irán ellen és ezzel az egész világ békéjét fenyegeti. A nyolcvannégy éves író bírálja Németországot is, amiért eladott Izraelnek tengeralattjárókat, amelyeket fel lehet szerelni atomrobbanófejjel is ellátott közepes hatótávolságú rakétákkal. A verset egyszerre publikálta a német Süddeutsche Zeitung, az amerikai New York Times és az olasz La Republica. A németországi zsidó közösségeket összefogó szervezet elnöke Dieter Graumann, Grass versét erőszakos pamfletnek nevezte, amely démonizálja Izraelt.

Élesen reagált Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki szégyenletesnek nevezte, hogy a német író azzal az Iránnal említi Izraelt egy lapon írásában, amely ‘tagadja a holokausztot' és ‘Izraelt megsemmisítéssel fenyegeti'. Netanjahu arra is emlékeztet, hogy Günter Grass hosszú időn át elhallgatta, hogy a második világháború idején a Vaffen-SS tagja volt. Ezt a tényt Günter Grass 2006-ban tárta fel ‘Hagymahántás közben‘ című könyvében.

 

Grass így ír:

 

„Nem hallgatok többé,

mert elegem van a nyugat

képmutatásából;

remélem, hogy sokan megszabadulnak a

hallgatástól,

a felismerhető veszély okozóját

az erőszakról való lemondásra szólítják fel,

és egyúttal megkövetelik,

hogy az izraeli atompotenciál,

és az iráni atomlétesítmények

akadálytalan és állandó ellenőrzését

végző nemzetközi testület működését

mindkét ország kormánya engedélyezze."

 

Éli Jisáj izraeli belügyminiszter is megszólalt, és bejelentette: Günter Grass ki lesz tiltva Izraelből. Izraeli részről rossz néven vették, hogy Európában egyre többen egyenlőség jelet tesznek Izrael és Irán közé. Azt feltételezik, hogy Izrael meg akarja semmisíteni Iránt. Günter Grass politikai célja versével az volt, hogy megtörje a csendet az Izraelnek eladott német tengeralattjárók ügyében. Iráni részről utaltak a Politikai Tanulmányok és Kutatások Arab Központjának (Arab Center for Research and Policy Studies, ACRPS) az egyik felmérésére. Eszerint a válaszadók 51%-a vélte úgy, hogy az arab világra nézve Izrael jelenti a legfőbb fenyegetést. 22% szerint pedig a legnagyobb fenyegetés az Egyesült Államok.

A szociáldemokrata irányzatú berlini Friedrich Ebert Alapítvány közvélemény-kutatási adatai szerint az európaiak több mint 50%-a úgy gondolja, hogy a cionista rezsim jelenti a legsúlyosabb fenyegetést a globális biztonságra. A 2011-ben végzett felmérésben az is benne volt, hogy az arab közvélemény az arab biztonságra leselkedő harmadik legnagyobb veszélyforrásnak Amerika és Izrael után Iránt tartja.

A közvélemény-kutatók szerint az európaiaknak a lényeget illetően megegyezik a véleményük az arabokéval, vagyis Izrael a legkiszámíthatatlanabb állam a világon. Günter Grass háborúellenes költeménye árnyalt, mégis jól érzékelhető tendenciát jelez a mai Németországban. A történész Dan Diner ezt „a felmentés kivetítésének" nevezi. Azáltal relativizálják a Holokausztot, hogy Izraelt azonosítják a náci Németországgal. Günter Grass versében egy izraeli nukleáris támadás iráni túlélőjének helyébe képzeli magát. Grass egyértelműen figyelmeztet, hogy a nukleáris hatalommá vált Izrael sokkal inkább veszélyezteti a törékeny világbékét, mint Irán. A nyolcvannégy éves író megemlíti, hogy azért nem tiltakozott korábban, mert a német nemzethez való tartozás ezt megtiltotta neki. Minden német, aki nem hallgat Izrael nukleáris programjáról, antiszemitizmussal vádolható.

Grass szerint a német kormánynak az a döntése, hogy Németország elad egy hatodik német gyártmányú Dolphin tengeralattjárót Izraelnek, felelőssé teszi egy olyan bűn elkövetésében, amely reálisan előre látható és ezért nem mentegetőzhet a szokásos okokkal. Itt feltehetően azokra az érvekre céloz, amelyekre a németek a holokauszttal kapcsolatban szoktak hivatkozni. Ezért érezte úgy Günter Grass, hogy meg kell törnie a csendet, amely esetleg neki, mint írónak az utolsó szava lesz. Megszólalásától azt várja, hogy ez másokat is rábír arra, hogy ne hallgassanak tovább Izrael nukleáris fegyvereiről.

Josef Joffe azt írta a Die Zeit című hetilapban, hogy Grass verse sokkal inkább saját maga mentegetéséről szól, semmint az Izraelnek eladott német tengeralattjárókról. Tom Segev izraeli történész a Der Spiegel című német hetilapban egyenesen azt írja, hogy a vers inkább arra hívja fel figyelmünket: Grass hosszú ideig elhallgatta, hogy a Waffen-SS tagja volt. A vers közreadása bizonyos fokú haragot fejez ki Izraellel szemben, amit sok német egyre inkább érez, legyen az megalapozott vagy se. Ez Izrael elmúlt évtizedben bekövetkezett erőteljes jobbratolódására adott válasz a német közvélemény részéről.

Németországban is új fejlemények vannak. Bizonyos fokig a holokauszt veszített jelentőségéből az elmúlt években. Egyre több német inkább áldozatnak tekinti magát és nem elkövetőnek. Például 2009 januárjában, amikor folyt a Gáza elleni háború, a németek beállítódása jelentékenyen megváltozott. A megkérdezetteknek közel a fele úgy látta, hogy Izrael agresszív ország és csak egyharmaduknak volt az a véleménye, hogy Németországnak különleges felelősséget kell éreznie Izrael iránt. A németek 60%-a nyilatkozott úgy, hogy nem terheli őket különleges felelősség Izraellel szemben. A fiatal németek, valamint az egykori NDK-ban élők körében körében ez az arány, még ennél is magasabb volt.

Fokozza az Izraellel szembeni ellenérzéseket az, hogy a németek úgy érzik: nem mondhatják meg őszintén mit gondolnak. Erre Günter Grass is utal versében. Fokozatosan annyi neheztelés gyülemlett fel Izraellel szemben, amely bizonyos ponton ki is robbanhat. Elképzelhető, hogy Grass verse az elkövetkező hónapokban olyan közéleti vitát eredményez, amely mélyrehatóan elemzi Németország különleges viszonyát Izraelhez. Angela Merkel nem kommentálta Grass versét. A német kancellár erősen elkötelezett a zsidó államnak és a német társadalom részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik rá.

 

2011-ben Németország megszavazta azt az ENSZ határozatot, amely felszólította Izraelt, hogy állítsa le a megszállt Palesztin területeken az új telepek létesítését. Ez már szokatlan lépés volt Berlin részéről. Ugyanebben az évben Németország elutasította az ENSZ-ben a palesztinok önálló államiságára vonatkozó igényét. A németek 84%-a viszont támogat egy ilyen palesztin igényt, és 76%-uk pedig úgy gondolja, hogy Németországnak ezt aktívabban kellene elősegítenie. Ez az arány nagyobb, mint amit a franciák és a britek körében mértek a közvélemény-kutatók.

 

Egy Irán elleni izraeli katonai támadás töréshez vezethet Németország és Izrael viszonyában ahhoz hasonlóan, ahogyan Németország és az Egyesült Államok viszonyában is feszültség keletkezett az iraki háború miatt. Egy Irán elleni támadás tovább csökkentené a német közvélemény Izrael iránt érzett még megmaradt rokonszenvét. Vannak, akik úgy látják, hogy Günter Grass valójában nagyon enyhe hangú bírálatot gyakorolt. Sokkal keményebb hangot is megüthetett volna. Mi azonban úgy látjuk, hogy Günter Grass nagyon is bátor volt, amikor megszólalt és leküzdötte azt a félelmét, hogy antiszemitizmussal fogják megvádolni az igazság kimondásáért. Megmutatta, hogy vállalni kell adott esetben az antiszemitizmus bélyegét is, mert ha valaki csupán ettől való félelmében nem mondja ki az igazat, az maga is cinkossá válik.

Grass lerántotta a nyugat egészének a képmutató magatartásáról is a leplet. A demokráciát és jogállamiságot hirdető nyugat ugyanis szó nélkül elnézte, hogy Izrael az érvényes nemzetközi jog megszegésével hatalmas atomarzenált halmozott fel. Ugyanakkor kettős mércét alkalmazva azt az Iránt vádolja atomfegyverkezéssel, amelyik egyrészt alávetette magát a nemzetközi ellenőrzésnek, másrészt bizonyíthatóan nem gyárt nukleáris fegyvereket, és még sokáig nem is lehetősége rá, hogy ezt megtegye. A nyugat ezzel tisztában van. Mégis Izrael és az Izraelt támogató Egyesült Államok nyomására - kettős mércét alkalmazva - kemény szankciókat és gazdasági embargót léptetett életbe Irán ellen. Günter Grass volt az, aki bátor megszólalásával kimondta: A nyugat ezt a fajta kettős mércét többé nem alkalmazhatja, ha meg akarja őrizni maradék tekintélyét és erkölcsi tartását.

 

sorlila.gif

 

 gazreklam2.jpg sorlila.gif

Tőke Péter: Titkos összefogás Orbán Viktor győzelméért és a sunyi kémkukkolások BŐVEBBEN... 

A CIA-KGB kettős ügynök információi engem igazolnak: ösztöndíjas diák korában megfigyelték Orbán Viktort, Kövér Lászlót, Szájer Józsefet és másokat is... 

 titkos_osszefogas_borito_1.jpeg

Peter Sheldon: Titkos összefogás Orbán Viktor győzelméért BŐVEBBEN...

sorlila.gif

MEGJELENT:

 CSURGAY JUDIT: A FIRST LADY 

- CSAPDÁBA CSALVA-

firstlady.jpg

 Az újrakezdés és a szerelem gyönyörű regénye ez. Egy különleges asszony rendkívüli életútjának hol krimibe illően izgalmas, hol szívszorítóan lágy, líraian romantikus története.

A Párizsban és Budapesten játszódó, filmszerűen pergő szövegvilág hőse egy törékeny, kicsit angol, picit olasz, csöppet magyar, ötvenes éveiben járó, ám mégis kislányosan fiatal, lélegzetelállító nő, a karrierjét a fiáért feladni kényszerült egykor világhírű mezzoszoprán, Juliette.

Szépen ívelő pálya, mindent elsöprő szenvedélyes szerelem, tragikus házasság, kegyetlen válás, sikerek és bukások, születés és halál, a miniszter férj ördögi csapdája, zuhanás a csillogásból, a luxusból a semmibe, Juliette harca az elveszített fiáért, a túlélésért, egy beteg kutyáért, a pénzért s önmagáért, remények, csalódások és pofonok, a lelki-fizikai terror, a kiszolgáltatottság, a létbizony talanság és a megaláztatás gyötrelmei, az állás, majd a társkeresés útvesztői, a talpon maradás kétségbeesett küzdelmei túl az ötödik X-en, araszolás Waterloo árnyékából felfelé a lejtőn egészen az Elysée - palotáig, a first ladységig- erről szól a lélektani rezdüléseket is gazdagon ábrázoló, ízig-vérig mai történet.

Út a nemzetközi énekversenyektől a világot jelentő deszkákig, a milánói La Scalatól a New York-i Metropolitanig, s a londoni Covent Garden színpadáig.

Út a rendszerváltás előtti magyar miniszter kelepcéjéből a francia köztársasági elnök rezidenciájáig. Út a világ élvonalából, a címlapokról, az ünnepelt sztárlétből a váratlan magányba, az arcpirító, bénító szegénységbe. S végül a visszaútonnan, ahová a sors csak elvétve oszt retúrt...

NOVUM PRO KIADÓ, AUSTRIA GERMANY HUNGARY SPAIN SWITZERLAND - www.novumpro.com

sorlila.gif

Politikai fotók: Tőke Péter, dr. Ilkei Csaba, Magyar Hírlap, Magyarok Szövetsége, Nemzeti Hírháló, Kuruc.info, tallózás digitális képernyő-fotózással az MTV, Hír TV, TV2, Echo TV és más kereskedelmi tévék legérdekesebb műsoraiból. Fidesz, orbanviktor.hu és MeH fotók...

Egyéb fotók: Intermix digitális archívum

Ezúton is köszönjük magyar és külföldi barátaink e számunkhoz adott anyagait és segítségét.

sorlila.gif
 

BUDAPEST KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN BELÜL CSUPÁN 7.000,-Ft-tól mérettől függően, kiszállási díj nélkül 2012. MÁJUS 31-IG!  BŐVEBBEN... 

energetikai_tanusitas.jpg

sorlila.gif
 
LINKAJÁNLÓ - LINKCSERE:

MAGYAROK SZÖVETSÉGE: 

http://www.magyarokszovetsege.hu/

NEMZETI HÍRHÁLÓ: http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php

FÜGGETLEN ÚJSÁGÍRÓK SZÖVETSÉGE: http://fusz.hu/

50%-AL KEVESEBB VÍZSZÁMLA:

http://energiaklub.hupont.hu

E-KÖNYVEK LETÖLTÉSÉHEZ KLIKKELJEN IDE:  PannonPiac 

GÁZMEGTAKARÍTÁS: www.turbobooster.hupont.hu

MUNKALEHETŐSÉG: BŐVEBBEN... 

HASZNOS: www.hasznosoldalak.hu

Weboptim Keresőmarketing

Megalapozott Döntés

Keresned sem kell!   Internet.wyw.hu   Hun-Web Linkek

25%-AL KEVESEBB GÁZSZÁMLA! BŐVEBBEN...

50%-AL KEVESEBB VÍZSZÁMLA! BŐVEBBEN...

      MÉDIAPARTNER: Megalapozott Döntés

  

   Ingyenweblapok.hu-Ingyenes weblap sablonok

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 108
Tegnapi: 190
Heti: 1 429
Havi: 3 890
Össz.: 1 667 029

Látogatottság növelés
Oldal: Günter Grass lelkiismeretfurdalása - Drábik János
LELEPLEZŐ - ORSZÁGKRÓNIKA - LEGNAGYOBB MAGYAR ALTERNATÍV FOLYÓIRAT - © 2008 - 2024 - leleplezo.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »