LELEPLEZŐ - ORSZÁGKRÓNIKA - LEGNAGYOBB MAGYAR ALTERNATÍV FOLYÓIRAT

BOTRÁNYOS VALÓSÁGOK! A DÖBBENET, A KIJÓZANODÁS ÉS A REMÉNY LAPJA. A JÖVŐ TÖRTÉNELME. A LEGNAGYOBB MAGYAR ALTERNATÍV FOLYÓIRAT. Negyedévi ténymagazin.

 Tőke Péter: Halogatják: csapás ősszel, tavasszal?

 

 

 

A támadást sürgetők levesébe belesercentett Putyin váratlan izraeli látogatása és titkos megállapodása, Irán felkészülése és fenyegetése, aztán a szíriai demokratikus ,,felszabadítás” lefékeződése és a bulgáriai turistabusz-terrortámadás, most meg a Mohamedet gyalázó film miatti nemzetközi felháborodás és tiltakozás 

 

 

 

 Mint a libikóka, változik a támadás időpontja 

 

 

 

Még e sorok írásakor, augusztus végén is dolgozunk azon a könyvön, amelyet az előző számunkban beharangoztunk. A címét időközben megváltoztattuk, a Békét! Atomot soha! helyett Világbéke vs. világháború lett. Amint azt az előző oldalon lévő cikkben kifejtettem, Obama elnök kapott egy levelet, amelyben felkínálták a világbékét, ám ezt a naiv elgondolást, még ha ultimátummal is volt fűszerezve, a Fehér Ház első embere elutasította. Nemcsak azért, mert Netanjahu az Irán elleni csapást követeli, hanem azért is, mert több nagy állam is készülődik, a globalizációs pénzhatalom pedig nyomásgyakorlással ki akarja kényszeríteni, mert nagy üzlet és újabb térségekre terjeszthetik ki a hegemóniájukat. Nézzük most: az ősz kezdete előtt mi a helyzet?

 

 

 

 

 

 

 

A nyár felét már magunk mögött hagytuk és nagyon sok minden történt. Sok segíséget kaptunk információban a Kremltől, Washingtontól, de Tel-Avivból is. Számos eseményt követtünk nyomon. Néha a percek és órák is számítottak. A kapott bizalmas háttéranyagok, katonai adások és hírszerzési információk egybevetése egyre zavarosabb, ellentmondásosabb helyzetre utalt. Bizonyos körök még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt megíndítanák a légi csapásokat Irán ellen, mások óvatosabbak, kivárnának a jövő évig. Sajnos, nagyon kevés azoknak a száma, akik úgy vélekednek, semmi sem fog történni. Egy biztos, ahogy Virág András kollégám fogalmazott Girodoux után: A béke beteg, biztosra vehetjük, amíg nem gyógyul meg, fennáll a háború veszélye. Oknyomozásunkból az is kiderült, hogy Irán is készül, megvan a saját stratégiája és képes megvédeni magát, vagyis a bombázás igen nagy valószínűséggel kudarcra lesz ítélve. Egy általános – szárazföldit is beleértve – támadás pedig akár ezerötszáz-kétezer kilométeres körre is kiterjesztené visszacsapást. E regionális háború tehát magában hordozza azt a veszély, hogy eszkalálódna, újabb és újabb országokat rántana bele. A neoliberális világsajtó persze nem tér ki a fontos katonai és stratégiai részletekre. Eseménycentrikus. Csak azokat a híreket plankolja fel, amelyek a háborús hisztériakeltés, vagy annak átmeneti visszafojtását segíti elő. Ilyen a bulgáriai, izraeli turistákat szállító busz elleni terrortámadás is, amelyet a Hezbollah, általuk pedig Irán számlájára írhattak. Az ok is kiderült: sok iráni atokutató tudós halálozott el a közelmúltban rejtélyes körülmények között. Mélyebb okokat nem tárnak fel, minek is, úgysem értené meg az egyszerű olvasó. Mi azonban úgy véljük, már felnőtt emberek, joguk van az elhallgatott információkhoz, hogy saját maguk is összerakhassák e folyamatosan változó helyzet mozaikjaiból a véleményüket.

 

 

 

 Előző számunkban jeleztük, várható, hogy Putyin elnök váratlanul Izraelbe látogat majd. Nos, ez meg is történt. Beavatjuk önöket a könyvünkből közölt részletekbe, hogyan is éltük meg azt a két napot.

 

 

 

  

 

 

 

 Azon a júniusi héten 

 

 

 

Először is kiszivárgott, hogy a támadás időpontját előbbre hozták. Drábik János szerzőtársam ezzel hívott fel:

 

 

 

 Te, Péter, meglehetősen borúlátó információkat kaptam. Nem várják meg decembert, vagy a jövő év elejét, Izrael már most októberben meg akarja kezdeni az iráni atomlétesítmények bombázását.

 

 

 

 Marhaság, János! Már annyi időpont volt március és június között, hogy csak mosolyogni lehet rajta. Netanjahu is kint volt Washington DC-ben, találkozott Obama elnökkel, és a fülébe súgta a mikort, mégsem lett semmi.

 

 

 

 De ez most veszélyesebb, mindenképp el akarják indítani az amerikai elnökválasztás előtt, hogy Obama győzelmét elősegítsék.

 

 

 

 A források az USA-ból és Izraelből hitelesnek tűntek, magamban mégis azt mondtam: nem olyan őrültek, hogy megtegyék, csak veszíthetnek rajta, a béke megőrzése az ő lakosságuknak is fontosabb. No, persze ezt a lakosságot a média ügyesen manipulálhatja, meggyőzheti, és mindjárt tízmilliók ordítozhatnak együtt a vélt győzelem előmámorában.

 

 

 

 Akkor nem is értettem, hogyan lehet ennyi ostoba kormány és miniszter, hogy senki sem reagál erre, Európában is mindenki kussol. A választ alig két nappal később megkaptam. Amint azt a Leleplezőben a háborúellenes összeállításunkban is jeleztem mint várható eseményt, megtörtént. Putyin elnök szuperlégi kísérettel meglepetésszerűen Izraelbe látogatott. Mindez június 25-én történt. Épp az Országházban voltam, több képviselőnek is említettem. Fogalmuk sem volt róla. A tévéhíradókban sem találtam semmit.

 

 

 

 Kollégám, Virág András, aki akár kremlinológus is lehetne, folyamatosan küldte az e-maileket az iPhone-omra. Íme, a nyers tudósítása:

 

 

 

 

 

 

 

 Sok minden történhetett azon a két napon

 

 

 

 Péter, rengeteg anyagot kaptam és most dolgozom fel. Elég röhejesek: a nyugati kommentárok tele vannak betojással, bizonytalansággal. Nem értik: mi a fene történik? Csak Izrael és Oroszország ellentétével foglalkoznak, elolvasni sem érdemes ezeket, annyira nívótlanok. Az izraeli politikai kommentárok szinte semmi érdemit nem közölnek, csak a belpolitikai felfordulásról írnak, amit a Putyin-látogatás kiváltott. Különben figyelemre méltó, hogy Putyin nem volt hajlandó találkozni az izraeli ellenzék vezetőivel, és ezt az orosz fél rendkívül érdekesen magyarázza! Simon Perez elnök a programonok többségén nem vesz részt, és állandóan támadja Iránt. Netanjahu és Putyin egyfolytában tárgyalnak. Állítólag időnként oroszul. Éjjel nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak, aminek a teljes anyagát megkaptam a Kremltől, de még nem néztem meg. Az izraeli miniszterelnökség anyagai rendkívül baráti hangneműek: kiemelik Oroszország világtörténelmi szerepét a fasizmus elleni győzelemben, illetve a mostani közel-keleti folyamatokban. A látogatás tele van szimbolikus elemekkel. Putyin avatta fel a szovjet Vörös Hadsereg hatalmas új emlékművét, ahol nagy beszédet mondott, és találkozott a nagy honvédő háború Izraelben élő veteránjaival, az izraeli orosz közösségek vezetőivel, ma pedig Jeruzsálemben megnyitja a hipermodern új orosz kulturális központot. Az orosz–izraeli kapcsolatokban minden jel szerint egy teljesen új elem is érzékelhető, ami kihatással lehet az egész nemzetközi helyzetre és az aktuális világpolitikára.

 

 

 

 Izrael ezzel a látogatással demonstrálja politikai függetlenségét és regionális hatalmi státuszát. Egyúttal borzalmasan kemény leckét ad a mindenféle idióta antiszemita fantazmagóriákra, és karakterizálja az USA–izraeli szövetség tartalmát is. Én úgy látom, Netanjahu igazi reálpolitkus, ráadásul jó politikus. Biztos vagyok abban, hogy rövidesen hatalmas meglepetést fog okozni a világnak, de ezt most nem részletezem. Az orosz hivatalos források szerint fontos kétoldalú megállapodásokat is kötöttek, Izrael elképesztő tőkével száll be az orosz technológiai modernizációs programokba. Mindazonáltal jelenleg erősödik a feszültség és a várakozás, mert Putyin ma délután óriási biztonsági intézkedések közepette ellátogat a palesztin területre, ahol borzalmas a helyzet, este pedig találkozik a Hezbollah vezetőivel, és még az éjjel Jordániába utazik. Mindez csak ízelítő a rengeteg információból, nagyon sok az érdekesség a látogatás körül. Az amerikai kommentárok is bődületesen hülyék. Véleményem szerint az egész világpolitikára jelentős ez a látogatás, ők pedig alig hoznak nyilvánosságra valamit. Egy biztos: két kiváló, modern politikus találkozója és tárgyalása zajlik. Izraeli források szerint Netanjahu néhány hónapon belül Moszkvába látogat. Úgy látom, a nyugatiaknak minden okuk megvan a bizalmatlanságra, sőt talán a becsinálásra is. 

 

 

 

 A legvisszafogottabbak a német kommentárok, abszolút tárgyilagosak, és tartózkodnak mindenféle feltételezéstől. Van egy olyan érzésem, hogy hamarosan ők lesznek a harmadik résztvevői ennek a különös kapcsolatrendszernek. Majd elválik: igazam-van-e? Egy dolog azonban abszolút biztos: a magyar politika zsákutcában van, 100 százalékig leírta magát Európa és a világ politikai térképéről, méghozzá alaposan. Nagyon szerényen jegyzem meg, hogy az izraeli–orosz kapcsolatokban várható fordulatot már akkor jeleztem, amikor Putyint még meg sem választották, és a világsajtó egészen tegnapig nem is érintette ezt a témát. Mindenesetre érdekes. Putyinnak még van egy pár ilyen ,,bőröndje”, amibe már becsomagolt a KGB, de még nem nyitotta ki.

 

 

 

 

 

 

 

Valamivel később:

 

 

 

 Péter, tíz perce Moszkvában és Tel-Avivban egyidejűleg jelentették be, hogy tegnap megállapodások születtek a két állam között mezőgazdasági, gyógyszeripari, energetikai, technológia-fejlesztési és kutatási, valamint űrtechnikai együttműködésről, példátlanul nagy volumenben.

 

 

 

 Ugyancsak az előbb az orosz Szövetségi űrügynökség elnöke rendkívüli tájékoztatón jelentette be Tel-Avivban: Izrael hozzájárult, hogy területén helyezzék el a globális orosz műhold-megfigyelési rendszer egyik állomását (GLONASS). Az orosz megfigyelő állomás orosz felügyelettel, irányítással és személyzettel működik, telepítése néhány napon belül megkezdődik.

 

 

 

 Simon Perez szeptemberben Moszkvába látogat, és megnyitja a toleranciamúzeumot, ami a világ második legnagyobb holokausztkiállítása is egyben.

 

 

 

 A palesztin területeken soha nem látott biztonsági intézkedések közepette várják Putyint, a látogatás pontos helyszíne és időpontja ismeretlen. A Hezbollah vezetői üdvözlik, hogy Putyin tárgyalni akar velük, és készen állnak bármilyen téma megvitatására. Kijelentették, hogy Oroszország közreműködése nélkül nem képzelhető el a közel-keleti helyzet rendezése, ugyanezt mondta lényegében a nemzetközi sajtótájékoztatón Netanjahu is. Közben Jordánia történelmének legnagyobb arányú biztonsági mozgósítását rendelte el Putyin valószínűleg ma este kezdődő látogatására. Teljes határ- és légtérzárat rendelnek el, és a biztonsági erők teljes készültségben vannak. Közben a szíriai felségvizeken orosz hadihajók jelentek meg.

 

 

 

 Az orosz űrparancsokságról kiszivárgó információk szerint a Szíriába vezényelt hadihajók az orosz elnök látogatásával összefüggő biztonsági rendszer részei. (Ezek szerint ezek a hadihajók is az orosz űrparancsnoksághoz tartoznak. Jó, mi?)

 

 

 

 Most fogódzkodj meg: az izraeli miniszterelnök tájékoztatási szolgálata szerint izrael lakosságának egyötöd része Oroszországból vándorolt ki. Izraelben a legfrissebb felmérések szerint több mint tízezer olyan ember él, aki a szovjet Vörös Hadsereg katonájaként végigharcolta a nagy honvédő háborút. „Ők Izrael nagyra becsült állampolgárai, akikre Izrael állam büszkeséggel tekint”.

 

 

 

 Hm, egy mukkot nem találok Putyin látogatásáról sem az iráni tájékoztatási minisztérium anyagai között, sem az iráni sajtójelentésekben. Létezik ez? Hátha Drábik többet tud.

 

 

 

 E pillanatban Putyin és Netanjau nem érhető el a nyilvánosság számára, a légkör egyre feszültebb. Az orosz sajtókíséret és a külügyi szakértők egy része elindult Betlehembe és Ciszjordániába. Nem tudják, hogy Putyin hol van.

 

 

 

 Izraeli újságírók és Simon Perez sajtószolgálata érdekes részleteket szivárogtat ki a tegnapi eseményekről, amiket orosz részről eddig nem erősítettek meg. Az biztosnak látszik, hogy Putyin rögtön a megérkezése után legelőször a szálláshelyén Libermannal, az orosz származású izraeli külügyminiszterrel folytatott teljesen zárt, kb. húsz perces tolmács nélküli, négyszemközti megbeszélést. Erről eddig semmilyen tájékoztatást nem adtak ki, és az orosz elnök csak ezután kezdte meg hivatalos programját. A Libermannal folytatott beszélgetésről tegnap senki nem tudott. Kiderült az is, hogy Putyin és Netanjahu tegnap zárt ajtók mögött három és fél órán keresztül tárgyaltak. Erről a megbeszélésről sem adtak ki hivatalos közleményt.

 

 

 

 Az esti díszvacsorán nem volt jelen Simon Perez, a távolmaradás pontos oka ismeretlen. A díszvacsora után Putyin és Netanjahu még tárgyaltak.

 

 

 

 A nemzetközi sajtókonferencián az orosz elnök sem az iráni, sem a szíriai kérdéssel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe. Netanjahu ugyanakkor kijelentette, hogy az orosz elnökkel egyetértésben a békére nézve rendkívül veszélyesnek ítéli meg Irán nukleáris programját. Putyin egyetlen szóval sem reagált erre a kijelentésre és az orosz szóvivők sem fűztek hozzá kommentárt. Simon Perez nyilvánosan felkérte Putyint, hogy segítsen az iráni nukleáris program felfüggesztésében és a dúsító lebontásában, Putyin erre sem reagált nyilvánosan.

 

 

 

 Ugyanakkor teljesen új elem, hogy Putyin síkraszállt „Izrael jogos biztonsági elvárásainak teljesítése” érdekében és e tekintetben az orosz kormány egyetértéséről biztosította Izraelt. „Az országaink közötti nagyon jó együttműködés, illetve a két állam népe közötti meleg, baráti viszony nem csak szavakban létezik” – jelentette ki Putyin.

 

 

 

 Az oroszok egyszerűen nem reagálnak azokra az izraeli értesülésekre, amelyek Putyin állásfoglalásaira vonatkoznak, és ez ügyben az izraeli hivatalos tájékoztatás is rendkívül szűkszavú és visszafogott.

 

 

 

 Találgatások kerültek forgalomba arról, hogy Putyin kíséretében az orosz hadsereg és a biztonsági szolgálat parancsnokai is Tel-Avivban vannak, és szupertitkos megbeszélések zajlanak a két hadsereg és a hírszerző szolgálataik vezetői között. Ezt egyik részről sem erősítették meg, de tény, hogy ma reggel az orosz Szövetségi űrszolgálat elnöke Tel-Avivban tartott meglepetésszerű, rövid, rendkívüli tájékoztatót egy orosz műhold-megfigyelő állomás izraeli területen történő telepítéséről.

 

 

 

 Vannak hangok, amelyek szerint Putyin és Nethanjau egyaránt igyekszik eltüntetni a két ország között tátongó szakadékot a közel-keleti kérdésekben, de a feszültség valójában nem csökkent a megbeszélések során. Ezt eddig nem támasztja alá semmi, de a nyugati sajtóban egyre erőteljesebb hangot kap. Az oroszok nem kommentálják a híreszteléseket.

 

 

 

 Az izraeli újságírók szerint rendkívül feszült a hangulat Putyin ma délutáni programjával kapcsolatban. A várakozások szerint Putyin találkozik a Palesztin Hatóság vezetőjével is és Izrael elvárja Putyintól a hathatós támogatást a megegyezés érdekében. Putyin erről a témáról homályosan nyilatkozott, miután a Hezbollah egyelőre nem mozdul el korábbi álláspontjáról. Netanjahu mindenesetre kijelentette, hogy azonnal kész bárhol tárgyalni a Hezbollah vezetőivel, ez azonban a telepítések leállítása és a körzet kiürítése nélkül nem elfogadható a palesztinok számára.

 

 

 

 Jelenleg pattanásig feszült a helyzet. A jordán király állítólag még ma fogadja Putyint, ezért senki nem tudja, hogy pontosan hogyan alakul az orosz elnök mai további programja. Az egész látogatás körülményei eddig rendkívülinek mondhatóak és már most látszik, hogy a találkozó valódi politikai tartalmáról legfeljebb találgatások fognak megjelenni. Nekem változatlanul az az érzésem, hogy Putyin és Netanjahu nagy fordulatra készül, amely előtt azonban jelenleg súlyos és megoldatlan problémák tornyosulnak. Abban majdnem biztos vagyok, hogy a Közel-Keleten Oroszország visszaszerezte kezdeményező pozícióját, de álláspontját egyelőre beárnyékolják az új arab rezsimek átláthatatlan politikai szándékai és kapcsolatai, ami fontos tényező Izrael és Oroszország stratégiai közeledésének megalapozásában. Ez politikai értelemben új és egyáltalán nem veszélytelen szakasz kezdetét jelzi. Putyin látogatása az egész világ előtt demonstrálja, hogy Oroszország az egyetlen nagyhatalom, amelyik mély és aktív kapcsolatokkal rendelkezik a közel-keleti konfliktus valamennyi résztvevőjével.

 

 

 

 Putyin megérkezett Betlehembe: Nézeteink a közel keleti kérdésben azonosak, vagy nagyon közel állnak egymáshoz – jelentette ki.

 

 

 

 Teljes a bizonytalanság a program alakulását illetően. Abbasz és Putyin négyszemközt tárgyalnak.

 

 

 

 Úgy gondolom, a Putyin-látogatás legérdekesebb részén túl vagyunk, még megvárom az orosz hivatalos összefoglalókat. A többi már csak hab a tortán, bár Jordániával elképzelhető valamilyen komolyabb megállapodás, majd kiderül. 

 

 

 

 Ezzel a nyers tudósítással csak azt akartam szemléltetni, hogy ilyen a hírforrások beérkezése. Virág András ezt nyilván felhasználja majd későbbi írásaiban, de külön érdekes lehetett így az adott néhány nap eseményeinek folyamatában. Akkor úgy gondoltam, hogy ez a Putyin-látogatás, bármennyire ismeretlenek maradtak is bizonyos négyszemközti tárgyalások igen fontos részletei, felére csökkentette a háború kirobbanásának esélyeit, főleg azt, hogy egy izraeliű–iráni összecsapás világháborúvá eszkalálódjon. (…)

 

 

 

 (A teljes cikk a Leleplező -2012/3 - őszi számában, a teljes anyag pedig a szeptember 27-én megjelenő háború-ellenes könyvünkben olvasható)

 

 

 sorarany.gif

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 108
Tegnapi: 190
Heti: 1 429
Havi: 3 890
Össz.: 1 667 029

Látogatottság növelés
Oldal: HALOGATJK A CSAPÁST - Tőke Péter
LELEPLEZŐ - ORSZÁGKRÓNIKA - LEGNAGYOBB MAGYAR ALTERNATÍV FOLYÓIRAT - © 2008 - 2024 - leleplezo.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »